Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle güneş gözlüğü kullanımı artarken, uzmanlar sahte ve kalitesiz güneş gözlüklerine karşı uyarıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, yaptığı açıklamada, vatandaşların güneş gözlüğü satın alırken dikkat etmesi gereken hususları anlattı.

Kızıloğlu, gözlüğün belli standartlara göre imal edilmiş olması gerektiğini belirterek, üzerinde güvenlik ve kalite standartlarına sahip olduğunu gösteren CE belgesi gibi ibareler ve sertifikalı olması gerektiğini vurguladı.

Ultraviyole (UV) ışınların blokajının gözlük seçiminde en önemli unsur olduğunu dile getiren Kızıloğlu, “Işınları yüzde 100 bloke ettiğini gösteren ‘UV 400’ ibaresi olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sahte güneş gözlüklerinin ışınlardan korumadığını ve sadece renkli bir cam olduğunu vurgulayan Kızıloğlu, UV ışınlarının göze olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Bu etkilerin kısa ve uzun vadede göz sağlığını olumsuz etkileyebileceğini, hatta katarakt ve retina hasarına yol açabileceğini aktardı.

Kızıloğlu, özellikle çocuklarda sahte güneş gözlüklerinin kullanımının görme gelişimlerine zarar verebileceğine dikkat çekerek, güvenilir optik mağazalardan ve sertifikalı gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Cam rengiyle UV koruması arasında bir ilişki olmadığını dile getiren Kızıloğlu, güneş gözlüğü seçiminde kullanım alanına göre farklı renklerin tercih edilebileceğini belirtti. Örneğin, araba kullanıcıları için gri, yeşil veya kahverengi camları önerirken, kayak yaparken amber rengi tercih edilmesini tavsiye etti.

Genel olarak sahte güneş gözlüklerinin göze zarar verebileceğini belirten Kızıloğlu, cam kalitesinden çerçeve kalitesine kadar dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. Son olarak, güneş gözlüğü seçerken UVA ve UVB ışınlarını filtreleyen ve bu durumu UV400 veya CE belgesiyle belgeleyen gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. (AA)

Related Posts

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.