Kamu işçisinin zammı yüzde 39’a çıkacak

Kamu Çerçeve Protokolü Görüşmeleri İlerliyor

Kamu Çerçeve Protokolü müzakerelerinde, işçilerin eylemleri sonucunda grev kartını göstermesiyle zam oranı yüzde 24’e yükseltildi. Sendikaların talebi yüzde 50 iken, ek taban ücretlere seyyanen artışla birlikte ilk 6 ay için yapılacak zam oranı yüzde 39’a çıkacak. İşçilerin teklife verdiği yanıt ise bu hafta açıklanacak.

7 Aylık Süreç Devam Ediyor

600 binden fazla kamu işçisi, ücret ve sosyal hak artışlarının belirleneceği kamu çerçeve protokolü görüşmelerinin 7 aydır sonuçlanmasını bekliyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) tarafından sunulan taslak teklifle başlayan süreçte, iktidar yüzde 16 teklif ile masaya oturmuştu. İkinci teklif yüzde 17, üçüncü teklif ise yüzde 24’e revize edildikten sonra işçi haklarını aramak için bir dizi eylem gerçekleştirmişti. Yapılan açıklamada Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, iş yerine özgü sorunların çözülmesinin önemli olduğunu belirtirken, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert de çalışanların memnuniyetini sağlamak için çaba göstereceklerini ifade etti.

Seyyanen Zam ve 6 Aylık Zam Oranı

Türk-İş’e bağlı sendikalar, işçilere yüzde 24 protokol zammı ve 1.400 TL altındaki günlük brüt ücretlerin artırılmasını, üst ücretlere ise 40 TL seyyanen zam yapılacağını duyurdu. İşkollarına göre farklılık gösterecek yüzde 3 veya yüzde 7’lik zam, seyyanen zam, yüzde 24 protokol zammı ve yüzde 3.8’lik enflasyon farkı ile birlikte işçinin ilk 6 aydaki zam miktarı yaklaşık yüzde 39 olacak. İkinci ve sonraki 6 aylarda enflasyon oranında zamların uygulanması planlanıyor.

Refah Payı Talebi

Öte yandan, Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarının ortak taslağında, günlük en düşük ücretin 1.800 TL’ye yükseltilmesi, sonrasında 2025’in ilk altı ayı için yüzde 50, sonraki iki dönem için ise yüzde 25’er zam yapılması ve yüzde 10 refah payı verilmesi talep ediliyordu. Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, yeni teklif hakkında bu hafta değerlendirmelerin yapılacağını belirtirken, kamu işçilerinin belirlenecek çerçeve protokolünü merakla bekledikleri biliniyor.

Related Posts

Parası olan altına değil, O’na koştu

Ticaretten diplomasiye uzanan gerginliklere yaz arası verilmesiyle altın fiyatları dar bir aralıkta sıkışırken, ekonomistler son dönemin yıldızı gümüşteki yükselişin devam edebileceğini düşünüyor.

E-ticaret vergilerinde dev kaçak: 44,5 milyar

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret platformları üzerinden gelir elde eden 17 bin mükellefin 44,5 miyar liralık hasılatını vergi dışı bıraktığını tespit etti.

Mahkeme kararının ardından Koç Holding’deki hisse dağılımı değişiyor

İş insanı İnan Kıraç’ın 2024 yılında Emine Alangoya ile yaptığı evliliğin mahkeme kararıyla iptalinin ardından Koç Holding’deki hisse dağılımında da değişiklik yaşanacak. Kararla birlikte Suna Kıraç’tan İnan Kıraç’a miras kalan hisseler için ‘tek varis’ konumunda Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç bulunuyor.

Mevduat faizleri güncellendi: 7 milyon TL’nin 32 günlük getirisi belli oldu

Merkez Bankasının faiz kararını açıklamasından önce nakit parası olan vatandaşlar mevduat hesaplarını incelemeye başladı. İşte 7 mlyon TL’nin 1 aylık faiz getirisi…

CHP’li Başevirgen: İktidar, çalışanların cebindeki parayı çalıyor

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, 2025’in ilk yarısında çalışanların, memurların ve emeklilerin maaşlarında enflasyon kaynaklı yaşanan büyük erimeyi sert sözlerle eleştirdi. Başevirgen, “AKP iktidarı zam yapmak bir yana, artık çalışanların …

Beko’dan Karşıyaka’daki Teslimat Sorununa Açıklama

Beko, Karşıyaka bayisindeki teslimat sorunları için özür dileyip çözüm için özel ekip görevlendirdi.