Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Güney Marmara Bölgesi Yeşil Hidrojen Projesi Üniversitelerle Güçleniyor

Avrupa Birliği’nin desteklediği Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde yürütülen proje, Güney Marmara bölgesinde entegre bir yeşil hidrojen ekonomisi oluşturmayı amaçlıyor. Projenin 15 ortağı arasında Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Üretim, KALE, ŞİŞECAM, Eti Maden, TÜBİTAK MAM, Linde Gaz A.Ş., Muhammed VI Politeknik Üniversitesi, Bologna Üniversitesi, HPAS, TENMAK ve Software GmbH gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar yer alıyor.

Üniversiteler Yeşil Dönüşümde İtici Güç

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimin küresel iklim hedeflerine ulaşmadaki stratejik rolüne vurgu yaparak üniversitelerin yeşil dönüşümde önemli bir rol üstlendiğini belirtiyor. Özvar, üniversitelerin sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü teşvik etmek için çaba harcayarak nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Ayrıca, yeşil ekonomiye uzman yetiştirmek amacıyla ilgili alanlarda çeşitli programlar açmayı planladıklarını ifade ediyor.

Karbon Nötr Bölge Olma Yolunda

Proje kapsamında Balıkesir’de kurulacak olan Sodyum Bor Hidrür Tesisi, Türkiye’nin bor rezervlerini hidrojen depolama teknolojilerinde kullanmayı hedefliyor. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin yanı sıra Akdeniz ülkelerine de model oluşturulması hedefleniyor. Projenin temel amacı, Güney Marmara bölgesini Türkiye’nin ilk karbon nötr bölgesi haline getirerek 2053 net sıfır emisyon hedefini desteklemek ve sürdürülebilir uygulamalara öncülük etmek.

Proje kapsamında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezi kurulması planlanıyor. Üniversitenin Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Alkan, merkezin temiz enerji ve denizcilik alanlarında hayati bir yatırım olacağını belirtiyor. Merkezde yeşil hidrojen ve deniz üstü rüzgâr enerjisi gibi konularda uygulamalı eğitimler, Ar-Ge testleri ve yeni iş kolları için çalışmalar yürütülecek.

Related Posts

LGS tercihleri nasıl ve nereden yapılır? LGS tercihi yaparken dikkat edilmesi gerekenler…

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bugün erişime açılacak olan LGS tercih ekranıyla birlikte binlerce öğrenci, sınavdan aldıkları sözel ve sayısal puanlara göre lise tercihi yapmaya başlayacak. Peki, LGS tercihleri nasıl ve nereden yapılır? LGS tercihi yaparken dikkat edilmesi gerekenler…

AGS/ÖABT SINAV YORUMLARI 2025 || MEB AGS sınav soruları nasıldı? AGS zor muydu, kolay mıydı?

MEB AGS sınavı soru yorumları, tamamlanan oturumun ardından adaylar tarafından sorgulanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) bu yıl ilk defa düzenleniyor. 13 Temmuz 2025 Pazar günü saat 10.15’te başlayan sınavda adaylara 110 dakika cevaplama süresi tanındı. ÖSYM tarafından düzenlenen sınav 12.05’te sona erdi. İlk oturumun ardından ikinci oturum olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) de saat 14.45’te başlayacak. AGS’de ilk oturumda adaylara, Sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk milli eğitim sistemi ile mevzuatı (anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) konularını kapsayan AGS’de adaylara çoktan seçmeli 80 soru yöneltildi. Sonuç değerlendirmesinde de AGS’de bulunan 6 konu ayrı birer alt test olarak değerlendirilecek. Bu 6 alt test için adayların ham puanları ayrı ayrı hesaplanacak. Peki AGS/ÖABT sınav soruları nasıldı? AGS zor muydu,

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

ALES SONUÇ İLAN TARİHİ 2025 || ÖSYM tarihi duyurdu! ALES/2 sonuçları ne zaman açıklanacak?

ALES/2 sonuçları ne zaman açıklanacak? 6 Temmuz Pazar günü yapılan sınava giren yüksek lisans ve doktora adayları merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki sınav sonuç tarihi ÖSYM tarafından ilan edildi. Bununla birlikte sınav sonuçları ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle öğrenilebilecek. Peki, ALES – 2 sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte merak edilen ayrıntılar…

HAVA DURUMU 5 TEMMUZ || Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından bölge bölge uyarı geldi! Ankara, İzmir ve İstanbul hava durumu raporu

Hava durumu 5 Temmuz raporu Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı. Yarın özellikle dışarıda plan yapacaklar merak içerisinde “Bugün hava durumu nasıl?” ve “Bugün yağmur yağacak mı?” sorusunun cevabını araştırıyor. Yapılan tahminlere göre yağışların Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu ile Samsun’un doğu, Tokat’ın kuzeydoğu çevrelerinde yer yer kuvvetli, Ordu ve Giresun çevresinde ise yer yer çok kuvvetli olması beklendiğinden olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte Ankara, İzmir ve İstanbul hava durumu 5 Temmuz raporu…

“Cam Gibi Değil Kum Gibi” atölyesi; “Sanat buluşmaları ile deprem sonrası gençlerin düşünme biçimleri şekilleniyor”

“Cam Gibi Değil Kum Gibi” atölyesi; “Sanat buluşmaları ile deprem sonrası gençlerin düşünme biçimleri şekilleniyor”