Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Karpuz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Hijyen Kuralları

Yaz sıcaklarında buz gibi bir dilim karpuza kim hayır diyebilir? Dikkat edilmezse bu ferahlatıcı lezzet, masum bir keyiften ciddi bir sağlık tehdidine dönüşebilir. Karpuz tüketimindeki gizli tehlikeye dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kabuğundaki Bakteriler İç Kısma Geçebilir

Prof. Dr. Göral, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğuna dikkat çekerek, karpuzun taşıma sürecinde bakterilere maruz kalabileceğini söylüyor. Kabuğunun yıkanmadan kesilmesi durumunda, kabuktaki bakterilerin karpuzun iç kısmına bulaşarak gıda zehirlenmesine neden olabileceğini vurguluyor.

Belirtiler Birkaç Saat İçinde Ortaya Çıkabilir

Prof. Dr. Göral, karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf bireylerin dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor.

Piknikte Kesilen Karpuz 1 Saatte Tüketilmeli

Prof. Dr. Göral, piknik sofralarında kesilen karpuzun en fazla 1 saat içinde tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, karpuz tüketirken temel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini, özellikle karpuz kabuğunun yıkanması, ellerin yıkanması, bıçak ve kesme tahtasının temiz olması gerektiğini belirtiyor.

“Karpuzdan Korkmayın, Ama Kurallara Uyun”

Prof. Dr. Göral, karpuzun sağlık için faydalı bir meyve olduğunu vurgulayarak, ancak hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabileceğini belirtiyor. Karpuzdan korkulmaması, ancak hijyen kurallarına uyulması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Sıvı kaybı böbreklerde hasara yol açıyor

Yaz aylarında böbrek sağlığının göz ardı edilmemesi hayati önem taşıyor.

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı.